5G alkalmazási területei és technológiai lehetőségek

12:35 — 12:55
Lehár I-II-III

Előadó:

Mácz Ákos

DJP szakértő, 5G koalíció szakmai vezető

A 2G, 3G, majd a 4G után megjelenő legújabb generációs mobilhálózati technológia, az 5G nem csupán egy újabb evolúciós lépcsőfok és nem is csupán technológia, de sokkal több annál: a digitális átalakulás robbanásszerű terjedésének eszköze, a digitális ökoszisztéma kialakulásának alapfeltétele.
Az 5G egy olyan innovatív elképzelés, amely az eddigi kvázi-lineáris mobiltechnológiai fejlődés után valódi ugrást jelent a fejlődésben, számos tekintetben úttörő megoldást hoz majd magával a társadalmi-gazdasági fejlődésben.
Az 5G forradalmasítja az emberi kommunikációt, összeköti a társadalmat (Networked Society), áttörést hoz a hálózatba kapcsolt eszközök (IoT, Internet of Things) működésében, átalakítja a gazdasági ágazatokat az ipartól a mezőgazdaságon át az egészségügyig (ipar 4.0, m2m, IoT, AR/VR). Mindenhol ott lesz, mindig rendelkezésre áll majd.
Az 5G-nek köszönhetően megbízható és biztonságos módon teljesen átalakul majd a közlekedés és a logisztika, valósággá válik a hálózatba kapcsolt önvezető járművek (connected car, autonomous car) elterjedése, a távdiagnosztikán túl eltejednek majd a távműtétek a kiterjesztett valóságban (augmented reality), de ugrásszerűen javul majd az ember-eszköz viszonylatban megvalósuló szórakoztatóipari lehetőségekben, pl. játékokban átélhető élmények szintje is (virtual reality). Az 5G biztosítja majd az intelligens városi (smart city) megoldások tömeges elterjedését is.