Ipari környezetben életet is menthet az okosóra

2018.10.18

Az Ipar 4.0 számos digitális megoldással teszi hatékonyabbá a gyártást, szinte minden percben új és új alkalmazási lehetőség jelenik meg a piacon. Az egyik kiemelt alkalmazhatósági terület a munkabiztonság, a T-Systems okosórára fejlesztett alkalmazása komoly lépést jelent a megváltozott munkaképességű munkatársak biztonságos munkavégzése terén, ipari környezetben.

Nem is gondolnánk, hogy milyen nehézséggel kell szembenézniük a halláskárosultaknak, ha ipari környezetben szeretnének dolgozni. Ott van rögtön a biztonság kérdése: hogyan hallja meg az illető a figyelmeztető jelzéseket, például a tűzriadót? Nem légből kapott a példa: a Flex régóta törekszik a fogyatékkal élők, így a halláskárosultak bevonására a munka világába. Ehhez viszont megnyugtató megoldást kell találni az említett problémára is.

A megoldást végül a Kitchen Budapest (KiBu), a T-Systems Magyarország innovációs laborja szállította a gyár részére: Android alapú okosórákhoz  fejlesztettek ki egy egyszerű alkalmazást. Tűz esetén az óra rezgéssel riasztja viselőjét, és addig rezeg, amíg a felhasználó meg nem nyomja a megfelelő gombot. Ezzel egyúttal visszajelzés is küld a diszpécsernek, hogy vette és megértette az üzenetet, a központban pedig látják, hogy ki nyugtázta a jelzést.

A rendszer műszaki alapjai egyszerűek. A Flex riasztórendszerébe egy tűzátjelzőt kellett beépíteni, amely a Magyar Telekom tömeges SMS-központjába továbbítja a tűzriadó jelzését. A központ az okosórákba – jelen esetben Huawei Watch 2-be – helyezett SIM-kártyákra küld SMS-t, a KiBu által fejlesztett alkalmazás pedig érzékeli, hogy honnan jött az üzenet, és beindítja a rezgést – mesél a működésről Veress Sándor, a T-Systems üzletfejlesztési és innovációs szakértője. Mint mondja, egyszerűbben is meg lehetett volna oldani, de kimondottan a biztonság miatt választotta az ügyfél ezt a kommunikációs csatornát – ha a tűz a szerverszobában üt ki, a wifi egyből működésképtelenné válhat, ellentétben a mobilhálózattal.

Bár az első okosórákat csak nemrég vették át a felhasználók, már dolgoznak a további fejlesztéseken. Készül például egy központi megjelenítő felület (dashboard), ahol az összes óra állapota nyomon követhető lesz. Kihasználnák az okosórák kínálta további funkciókat, például az élettani jellemzők (mozgás, pulzus) monitorozását, egyéb üzenetek küldését vagy a KiBu egy másik projektjében megvalósított beltéri nyomon követés lehetőségét. „Nem a dolgozók ellenőrzése a cél, hanem a munkahelyi biztonság fokozása. Egy ilyen eszközzel azonnal észlelhető, ha valaki rosszul lesz, esetleg elesett, és nem tud megmozdulni. Az igazán jó technológia ugyanis nem az emberek ellen, hanem az emberek érdekében működik”, teszi még hozzá Veress Sándor.