Adatokkal a folyamatos termelésért

2018.11.06

A gyártóberendezések már ma is számos adatot szolgáltatnak – ezek összegyűjtésével és feldolgozásával a legtöbb nem várt leállás, és az ebből fakadó költség elkerülhető.

Egy gyártóüzemben nincs drágább gép annál, mint amelyik áll. Még nagyobb gondot okoz, ha egy berendezés vagy gépsor váratlanul áll le és akasztja meg a termelést, vagy ha valamilyen probléma miatt selejtet kezd el gyártani. Ezért aztán minden gyártóvállalat keresi annak lehetőségét, hogy miként lehetne megelőzni a nem tervezett leállásokat.

A régi mondás szerint javítani csak azon lehet, amit mérünk is, így a megoldás első lépcsője, hogy adatokat kell gyűjteni a gépekről, gépsorokról – mondja  Zborovján Gábor kiemelt horizontális értékesítési menedzser. Ilyen projektet végez most a T-Systems az egyik nagy hazai gyártóvállalatnál.

Az első fázisban a gépek üzemszerű működésére jellemző műszaki és időbeli adatokat kezdték mérni. Ilyen adat például, hogy mennyi áramot vesz fel a gép, mennyi idő alatt gyárt le egy munkadarabot, az mennyiben tér el a nominálisan meghatározott értéktől, mennyi idő telik el két üzemzavar vagy akár leállás között, milyen hosszú egy-egy leállás, és így tovább. Itt már rögtön meg kellett küzdeni az első kihívással: az ügyfélnél, ahogy jellemzően minden gyártóvállalatnál rendkívül heterogén géppark üzemel. Ebben ugyanúgy vannak a legújabb berendezések, mint akár évtizedes korú gépek – meg kellett oldani, hogy mindegyikről be tudják gyűjteni ugyanazokat az adatokat. A projekt mostani fázisában alapvetően olyan adatokkal dolgoznak, amelyeket ki lehetett nyerni a gépekből, de a megoldás továbbfejleszthető olyan irányba, hogy szenzorral mérhető környezeti változókat (hőmérséklet, páratartalom, stb) is integráljanak.

Az így kinyert nyers adatok mindenféle szűrés és előfeldolgozás nélkül bekerülnek egy Hadoop alapú, strukturálatlan adattárba (data lake), hogy ott várjanak a későbbi felhasználásra. Ez a felhasználás a data lake-re épített adattárházban történik. Az ügyfél szakemberei definiáltak különféle, a gépsorok működését leíró, üzletileg releváns mutatószámokat, amelyeket az adattárházban statisztikai módszerekkel állítanak elő a nyers adatokból. Az adattárház fölé pedig készült dashboard is, amely lehetővé teszi, hogy a mutatószámokat, azok összefüggéseit könnyen és gyorsan elemezni lehessen egy adatvizualizációs felületen.

A projekt még csak pilotfázisban tart, így számszerűsíthető eredményekről korai lenne beszélni. Ugyanakkor a mért adatok elemzésével megvalósítható, vagyis tényadatokon alapuló tervszerű karbantartás (divatos szakszóval élve, a predictive maintenance) óriási lehetőséget kínál minden gyártóvállalat számára. A dashboardon könnyen észlelhető, ha egy berendezés valamelyik működési jellemzője közelít a határértékhez. Ilyenkor a vállalat elrendelhet egy rendkívüli karbantartást vagy beveszi az adott gépet a következő karbantartási ciklusba, és előre megrendelheti a szervizhez szükséges anyagokat, cserélendő pótalkatrészt. Így nem csak a nem várt leállásból fakadó kár kerülhető el, de a karbantartás ideje is jelentősen csökkenthető, miáltal gördülékenyebb marad a gyártás és hatékonyabban tud működni az egész vállalat – sorolja az előnyöket Zborovján Gábor.